lördag 23 januari 2016

Maggot

Brevet som avslöjar vädjan till Wallström


De har båda förnekat att de varit politiskt beroende av varandra.

Samtidigt visar nu uppgifter att ett avslöjande brev - där Kommunal vädjar till sin hyresgäst Margot Wallström att agera - inte diariefördes förrän i torsdags.

– Det var ett förbiseende att handlingen inte registrerades, säger utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö.

Samtidigt kritiserar Riksrevisionens tidigare chef Inga-Britt Ahlenius Margot Wallströms handlande och de täta kontakterna mellan socialdemokratiska politiker och fackrörelsen.

- Man har utnyttjat de här kontakterna under så lång tid att man kanske inte längre ser att det är olämpligt, kanske rent av brottsligt, säger Inga-BrittAhlenius till SVT Nyheter.




Riksenheten mot korruption arbetar just nu med en förundersökning om misstänkt mutbrott, rörande Margot Wallströms lägenhetsaffär med fackförbundet Kommunal.


Förra veckan hävdade Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé att utrikesministern satt sig i beroendeställning till fackförbundet.
– Det är huvudfrågan nu. Hennes bortförklaring duger inte. Hon måste förklara sitt eget agerande, krävde han.


Men när Kommunals ordförande Annelie Nordström höll presskonferens i fredags hävdade hon:
– Jag kan inte se vad Kommunal skulle ha att vinna på att hyra ut till utrikesministern.
Hade inte funderat på saken
På frågan om Margot Wallströms lägenhet kan vara en muta hävdade Nordström samtidigt att hon inte alls funderat på den saken.


– Det har jag aldrig varit med om att reflektera över överhuvudtaget, sa hon.
Nu kan Expressen avslöja att samma Annelie Nordström skickade ett brev till utrikesminister Margot Wallström så sent som den 10 december förra året.
Orsaken var Kommunals oro när det gäller nya rekommendationer från FN:s avdelning för personalärenden, ICSC.
FN-personalens fackförbund har uppmanat medlemsländerna att respektera ersättnings- och arbetsvillkor för FN-personal.
Skulle innebära sänkta löner


Enligt Kommunal skulle de nya rekommendationerna bland annat innebära sänkta löner och ersättningar med upp till tio procent och minskade ingångslöner.
"Nedskärningarna är oacceptabla eftersom arbetsförhållandena vid frontlinjerna fortsätter att förvärras", skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström till utrikesministern, och fortsätter:
"Vi är övertygade om att ni inte kan anse att FN:s uppdrag kommer att fullgöras effektivare genom att man försämrar villkoren och därmed personalens moral och motivation."


Hon avslutar med en vädjan direkt till Margot Wallström, som då bott i fackförbundets lägenhet i centrala Stockholm i tio månader:
"Vi ber er därför att se över och föreslå ändringar i ICSC:s förslag så att inga anställda eller deras familjer får det sämre nästa år än vad de har i dag."


Men brevet förblev hemligt under lång tid.
Det tog först elva dagar innan det stämplades som inkommen handling på utrikesdepartementet den 21 december - därefter struntade man i att diarieföra den.


Det var först på torsdagen när det kom in begäran om att ta del av alla handlingar som gått mellan kommunal och utrikesdepartementet som man upptäckte misstaget.
– Registreringen ombesörjdes i går. Det var ett förbiseende att handlingen som inkom precis innan julhelgerna inte registrerades, säger Erik Wirkensjö.


Han fortsätter:
– Det kan också konstateras att det inte har påverkat möjligheten att hitta handlingen när korrespondens mellan Wallström och Kommunals ordförande begärdes ut. Och jag tror knappas att man skulle mejla in via registrator om man vill påverka svensk utrikespolitik. 


Kommunals pressekreterare Jesper Pettersson kommenterar innehållet i brevet så här:
– Flera medier rapporterar i dag om att Kommunal skickat brev till utrikesministern om löner och villkor för FN-anställda.
– Bakgrunden till detta är att Kommunal är en del av PSI, den globala federationen för offentliganställda. PSI organiserar de FN anställda i Geneve och New York och företräder dem i deras relation med arbetsgivarna. De företräds inte av nationella förbund i respektive land, uppger han i den skriftliga kommentaren. 


Och fortsätter:
– Att skicka stöd- och protestbrev är en vanlig arbetsmetod för PSI och de ber alltid medlemsförbunden att göra detsamma. Därför skickade Kommunal, som ett av medlemsförbunden i PSI, under förra året cirka 15 liknande brev till beslutsfattare i Sverige och andra länder, till exempel i Sydkorea och Iran. De flesta breven går till politiker i andra länder. Alla dessa är på uppmaning från våra globala fack. 


– Vi får i de här lägena färdiga brev att bara skriva under, men vi redigerar dem så att de är anpassade till oss, säger Jesper Pettersson. 


Har inte svarat
Enligt uppgifter till Expressen har Margot Wallström ännu inte svarat på brevet från Kommunals förbundsordförande. Utrikesministern har vid upprepade tillfällen anklagat Annelie Nordström för att ha ljugit om den lägenhet som hon fick i april förra året.Har Margot Wallström läst brevet? 


– Det kan jag inte ge svar på just nu, men brevet har inte påverkat svenskt agerande, säger Erik Wirkensjö. 


Han påpekar att den fråga som Kommunal bad om utrikesministerns hjälp i inte låg på Sverige att besluta om utan på EU-nivå. 


– Sverige företräddes av EU, utifrån en gemensam EU-position. Huvuddragen i EU:s position presenterades för FN:s övriga medlemsländer redan den 10 november. Generalförsamlingen i FN fattade beslut med enhällighet den 23 december, säger Erik Wirkensjö. 


När Expressen mötte Margot Wallström på fredagsmorgonen i riksdagen ville hon inte svara på några frågor om lägenheten eller om den pågående förundersökningen.
Expressen har sökt både Margot Wallström och Annelie Nordström med anledning av Kommunals vädjan i december.
– Annelie ger inga intervjuer alls i dag. Det brevet kan tänkas ingå i förundersökningen som pågår, och den kommenterar vi inte, säger Kommunals pressekreterare Jesper Pettersson. 


Samtidigt har Inga-Britt Ahlenius tidigare undergeneralsekreterare för FN kritiserat Margot Wallström.
Det gjorde hon i SVT:s Rapport.
- Jag tycker att Wallströms omdöme har svikit henne i det här fallet.

 Det kan bero på att både hennes och andras omdöme har fördunklats av de långvariga förbindelserna mellan de socialdemokratiska politikerna och den förmögna fackliga rörelsen. Man har utnyttjat de här kontakterna under så lång tid att man kanske inte längre ser att det är olämpligt, kanske rent av brottsligt, säger Inga-Britt Ahlenius till SVT Nyheter. 


Inga-Britt Ahleniu, tidigare chef för Riksrevisionen och FN:s internrevision OIOS, blev känd för sin granskning om misstänkt korruption inom EU-kommissionen och sin kritik av FN:s generalskereterare Ban Ki-moon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar